Exit (theater, 2009)

Vijftien mensen reageren op een patiëntenoproep van het Laboratorium van Experimentele Psychologie Nederland. Een weekend lang zullen ze intern worden getest op hun reacties op diverse “spelsituaties”. Uiteindelijk zal één van de deelnemers als winnaar worden aangewezen en naar huis gaan met een Renault Clio.

Door de sterke morele, religieuze en zelfs etnische verschillen tussen de personages (onder de deelnemers bevonden zich o.a. een prostituee, een politiek asielzoeker en de zoon van een foute Zuid-Afrikaanse politicus) ontstonden al direct de nodige conflicten.

De spanningen liepen nog hoger op toen na enkele uren bleek dat de wetenschappers buiten de afgesloten ruimte allemaal waren verdwenen. Hun plek werd ingenomen door een stem over de intercom die beweerde de onderzoekers te hebben gedood. De regels van het spel zouden vanaf nu worden aangepast: er stond niet langer een Renault Clio op het spel, maar ieders individuele vrijheid.

Van samenwerken veranderde het experiment in een overlevingstocht: ieder voor zich. Met behulp van camera’s, speakers en een spellenkamer sprongen de deelnemers door allerlei morele hoepeltjes en bleven in leven – maar tegen welke prijs? Op de zondagmiddag ging de deur open en konden de spelers ontsnappen… maar of ze nu in een experiment zaten of wie de stem over de intercom was, dat weten ze nog steeds niet.

Exit was een eenmalige game die in de zomer van 2009 werd gespeeld in de Westbatterij van Muiden.