Stadsavonturen

Posted on Jun 16, 2007

De gemene deler van de rondleidingen van Stadsavonturen is alcohol. Godefridus van Eck tot Wiel, stadsarchivaris van de afdeling Sterke Verhalen, trekt uit het zicht van de bediening van hotel Karel V een flesje witte wijn open. We worden geacht het in één teug achterover te slaan om geen argwaan te wekken bij datzelfde personeel.

“Jij moet ook drinken,” zegt hij tegen mij. Ik kan helemaal niet tegen alcohol en al helemaal niet in één teug. Morgen heb ik dus twee van zulke wandelingen achter elkaar.

Naast witte wijn houdt Godefridus van zingen. Op het Domplein, bij de waterpomp van de Mariaplaats, bij het chique Karel V, een voormalig legerhospitaal, overal klimt het kleine heertje met de hoge hoed op een verhoging om vervolgens zijn stem te verheffen.

Hans, die de pensioensgerechtigde leeftijd heeft bereikt en met dit uitje vrolijk door zijn collega’s wordt uitgezwaaid, heeft een bel gekregen om de verteller te begeleiden. Bij het eerste lied gaat dat schuchter en vooral onritmisch, maar na het witte wijn incident zwaait Hans de bel met schaamteloos enthousiasme door de lucht.

“Niet nu Hans,” zegt Godefridus. “Je staat ook niet op te letten. Ik heb je net neergestoken. Dan moet je doodvallen.”

“Oh,” zegt Hans.

Godefridus moet eerst voordoen hoe dat gaat, doodvallen.

Interactief entertainment is naast alcohol één van de vaste ingrediënten van Stadsavonturen. En bij bedrijfsuitjes, zoals de groep van Godefridus, leidt dat tot ongekende hilariteit. Johan, die in het dagelijks leven iets doet met stedenbouwkundige adviezen, wordt aangekleed als priester.

“Maak snel een foto!” roept Anna. “Dit geloven ze op kantoor nooit!”

“Oh vader, vader, ik heb gezondigd!” kirt Maria. “Neem me snel de biecht af!”

Daarna is Maria zelf slachtoffer, want als Godefridus vraagt om een ‘reine maagd’ wijzen al haar collega’s naar haar. Maria is vijfenzestig en kleurt prompt vuurrood. Ze krijgt een Mariabeeld in haar handen geduwd en staat er een beetje bedremmeld mee naast Godefridus.

Anna maakt een foto.

Dat wordt lachen, straks op kantoor.

6 Comments

 1. Ik ben blij voor je dat je moeder weer beter wordt. Bedankt dat je me hebt toegevoegd als vriend. Als ik nu maar wist wie je in het echt bent *bloost*

  Greetz,
  Larpphoenix

 2. Wat geweldig dat je moeder weer helemaal beter word! En fijn dat je vakantie hebt. Heerlijk 🙂

 3. dank lieve dochter

  Mijn allerliefste dochter, dank voor dit lieve stukje enne…..ik was vandaag wel erg trots opje!!!!!

 4. En zo zie je maar dat achter sommige wolken van ellende toch een vleugje vreugde hangt.

  Uiteindelijk komt aan de meeste dingen een einde. Negatief of positief, gewild of ongewild. Maar als je je daar bij neer legt zal het leven geen risico’s dragen, geen leven zijn.
  Geniet met teugen, sla jezelf door ellende heen. Maar weet dat als je iemand nodig hebt om op te steunen dat die er altijd zal zijn. Net om het hoekje, een berichtje van je af. Vraag en u zult ontvangen dat wat u verdient.

  Gegroet.
  Bloem

  • En tot de moeder: het is goed te horen dat u er bovenop komt. Geniet!

 5. Hoi Olga, hoi mama van Olga!

  Ben blij dat alles weer wat beter gaat met jullie.