Olga’s Studiegids Voor Hopeloze Gevallen

Posted on Nov 7, 2005

Iemand vroeg me om studieadvies. Mij. Studieadvies. Dat was pijnlijk. Des te meer omdat de desbetreffende persoon als verklaring gaf: “ja, maar jij hebt al zo belachelijk veel gedaan. Dan weet je er toch veel van?” Au. Er schoot me een beeld te binnen. Het beeld van de negende-jaars student (standaard aanwezig op iedere voorlichtingsdag), die je grijnzend op het hart drukt dat jíj het zoveel beter gaat doen dan hij. Gewoon in vier jaar. Punt. Dat scheelt gezeur met allerhande financieringen. Ouders. Overheid. Die idioten van de IBG die aan random informatie-invoer doen en die je de prachtigste uitdraaien sturen van studies die je niet doet en nationaliteiten die je niet hebt. Maar goed. Zeven jaar is niet heel slordig. Niet heel heel heel ontzettend slordig. Bovendien gaat het op deze manier lekker met Olga’s Studiegids Voor Hopeloze Gevallen. Jawel. Die bestaat. Laat me citeren.

Universiteit Twente
Studie: Toegepaste Communicatiewetenschappen

Vermijden omdat:
De Professor: “Dames en heren! De laatste jaren worden gekenmerkt door een razendsnelle ontwikkeling van de digitale media en het internet. Wat we vier jaar geleden nog niet voor mogelijk hielden, is nu de orde van de dag. Neem nu filmpjes op internet. Sinds enkele maanden is het mogelijk korte filmpjes van drie, vier minuten van het internet te downloaden.”
De Student: “Meneer?”
De Professor: “Ja?”
De Student: “Je kunt ook gewoon hele films downloaden.”
De Professor: “Pardon?”
De Student: “Dat je hele films kunt downloaden. Hier via het campusnet heb je die in drie minuten binnen.”
De Professor: (moment van totale verbijstering) “Nee hoor. Nee nee nee. De techniek is nog lang niet zo ver. Nee, dat is onmogelijk. Dat is veel te veel data. Dat past niet.”
De Student: “Het kan wel.”
De Professor: “Nee hoor, dat is absurd. Hele films. Kom nou.”
De Student: “Heeft u hier internet?”
(Wat volgde was een hilarische scène waarin bovengenoemde professor bijna bezweek aan een hartaanval, nadat bovengenoemde student in drie minuten Men in Black II binnenhaalde. Een binnenval van aliens was minder provocerend geweest)

Niet vermijden omdat:
De Universiteit Twente is opgericht om haar studenten te entertainen met dynamische powerpointpresentaties en honderdduizend SOG-bevorderende sportieve en culturele activiteiten. Als je wilt hoef je nooit een minuut aan je studie te denken 🙂

Universiteit van Utrecht
Studie: Filosofie

Vermijden omdat:
De Studiebegeleider: “Je wilt hier dus studeren. Maar dan kun je toch gewoon de studiegids lezen? Ik snap niet waarom je persé met mij persoonlijk wil praten. In de studiegids staat echt alles.”
De Olga: “Nou mijn vader is net overleden en ik heb behoefte aan een beetje persoonlijke begeleiding.”
De Studiebegeleider: “Ja, hoor es, iedereen heeft wel eens wat. Als we daar allemaal rekening mee gaan moeten houden…”
De Olga: “Nou… ja… het is gewoon zo… ik vind het prettig om even met iemand persoonlijk… dat ik niet zomaar in het diepe…”
De Studiebegeleider: “Zo moeilijk is het verder niet hoor. Dit is de vleugel waarin je les meestal les hebt. Werkgroepen worden aan de overkant gegeven. Daar is de bibliotheek. Bus 11 gaat recht naar de Uithof. Je eerste drie jaar zijn je bachelor, daarna je master. Je hebt ook nog een minor. Maar dat staat veel beter in de studiegids. Heb je al een studiegids?”

Niet vermijden omdat:
De Docent: “Dames en heren, vandaag gaan we… eh… Ik ga een stukje voorlezen uit dit boek… Eh… wacht… Heeft één van u toevallig vanochtend het nieuws gezien? Dat ging namelijk over een interessant ethisch dilemma wat me er aan herinnert dat… Shakespeare! Shakespeare. Het was precies het dilemma uit Othello. Iemand Othello gelezen? Wacht, ik heb het boek hier ergens… ergens op deze stapel. Wacht even. Ho, nou valt alles om. Oh kijk nou, de essays van vorige week. God, wat stom, die had ik al veel eerder terug moeten geven. Wacht, dat doe ik gelijk even. Sonja! Ik bedoel Olga! Sonja, waarom noem ik jou steeds Sonja? Olga, bedoel ik. Olga.”

Universiteit van Utrecht
Studie: Psychologie

Vermijden omdat:
De Olga: “Hallo! Ik vraag me af of ik een mentor heb”
De Informatiebalie: “Pardon? Natuurlijk. Iedereen heeft een mentor. Hoeveelste jaars ben je?”
De Olga: “Derde”
De Informatiebalie: “Dan weet je toch wel wie je mentor is?”
De Olga: “Nee”
De Informatiebalie: “Heeft hij zich nooit aan je voorgesteld? Geen gesprekje gevoerd? Geen emails gestuurd? Dat zou wel moeten”
De Olga: “Eh… nee. Ik twijfel daarom of ik er wel één heb. Ik ken ook geen andere studenten die een mentor hebben, tenminste, niemand heeft er ooit één gezien. Maar ik heb er eigenlijk wel één nodig. Nu.”
De Informatiebalie: (zoekt in het systeem) “Aah. Ja. Wacht. Nee dat klopt. Jouw mentor is inderdaad verdwenen. Al twee jaar. Gut, wat slordig.”

Niet vermijden omdat:
Vraag 37) Piaget was een:
a) ruimtevaarder
b) gevaarlijke overdraagbare aandoening
c) de hoofdrolspeler uit The World’s Greatest Anal Gangbang
d) een psycholoog

Filmacademie Amsterdam

Vermijden omdat:
De Docent: “In het dik gedrukt staat dus duidelijk wat bij deze opdracht niet mag. Je mag dus niet in het weekend filmen en niet ‘s avonds filmen. Ik wil dus ook dat niemand hier komt om dat te vragen, want we gaan daar absoluut niet mee akkoord.”
De Student: “Meneer, ik heb een fantastisch idee, maaaaaaaaar ik kan het alleen ‘s avonds filmen.”
De Docent: “Hoera! Eigenzinnigheid! Het breken der regels! Hoera! Hoera! Natuurlijk mag je ‘s avonds filmen!”

Niet vermijden omdat:
Zondag.
Een camera.
En een stapel vrienden.
En de adrenaline die rsssssssssssssssssssssj door je lichaam gaat.
Mwahaha.
Daarom 🙂

7 Comments

 1. TCW, yak.

  • Het is fantastisch! TCW is zo’n nonsens-wetenschap dat je maar één boek hoeft te lezen om volleerd communicatewetenschapper te worden. Maar ja, daarna moet je wel drie jaar en negen maanden uit je neus vreten…

 2. Haha, de super-secret-Olga-trailer.

  *grijns en salueert naar Frau Director*

 3. Hahahahahhaa! In welk jaar wisten de docenten op de UT nog niet dat je films kunt binnenhalen van campusnet? Hoewel.. kan me er een van vorig jaar herinneren die het misschien nog steeds niet weet… *g*

  En ik ben heel benieuwd naar de trailer!!!

  ~Brenda~

  • Eh… ik meen 2003. Ja, dat moet wel. Maar de bijbehorende docent had de nodige decennia al voorbij zien komen en had voornamelijk verstand van het hard ronddraaien van kleurencirkels 🙂

 4. Zo ken ik er inderdaad nog een paar, zoals een leraar die beweerden dat we dag en nacht hebben vanwege dat de aarde rond de zon draait. (universiteit leiden geschiedenis)

 5. “Zeven jaar is niet heel slordig”

  Lupijn bloosde even en kuchte “Kuch-acht-jaar-is-ook-niet-zo-heel-slordig-toch?-kucherdekuch”.