‘Horror’ in het Driebergse bos

Posted on Oct 31, 2008

‘Horror’ in het Driebergse bos

 

DRIEBERGEN (23-10-2008) – “Het is een fantastische locatie” zegt de jonge regisseur terwijl hij op de omgeving in herfstkleuren wijst “weliswaar hoor je af en toe de spoorlijn, maar dat kunnen we er later weer uit dubben”. Hij neemt nog een hap van de boerenkool met worst die voor alle dertig leden van de filmcrew aan lange tafels tussen de bomen is geserveerd, en rept zich vervolgens weer naar de filmset voor de volgende opname. Afgelopen maandag heerste in een stukje bos van het Driebergse landgoed Noordhout enorme bedrijvigheid. Tussen immense lampen op hoge statieven, camera’s, monitors en tientallen druk gebarende mensen, werden diverse horror-scenes opgenomen van de film Volle Maan, een pilot-aflevering voor een nieuwe spannende Nederlandse jeugdserie die volgend jaar door de NCRV wordt uitgezonden.

De film is een eindexamenproject voor de Film- en Televisieacademie in Amsterdam, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met de film, die onder meer ook op het Nederlands Filmfestival in Utrecht vertoond gaat worden, hopen de studenten de interesse te wekken van sleutelfiguren in de professionele cinema-wereld. De NCRV is in elk geval reeds betrokken bij het project, de omroep heeft er geld in gestoken en zal de film gaan uitzenden.

Na een lange zoektocht werd voor het bos in Driebergen gekozen als meest geschikte locatie voor deze scenes. Een complete filmbus, een cateringwagen en een grote hoeveelheid indrukwekkende apparatuur was tussen de bomen geïnstalleerd. Eind vorige week werden ook op de Driebergse Coolsmaschool enkele interieur-scenes gedraaid en later zal de gehele filmcrew nog in Laren en Krommenie neerstrijken om ook daar opnames te maken. Driebergen komt tevens nog op andere wijze aan bod in de film. Vorige week werd in deze krant een oproep gedaan aan mensen die hun (grote) hond tijdelijk beschikbaar wilden stellen voor een scene. De animo hiervoor was zeer groot: zo’n zestig reacties kregen de productiemedewerkers, terwijl er maar zes honden nodig waren.

De film handelt over de avonturen van een geheim genootschap van vijf jonge kinderen die in een donker bos de restanten hebben gevonden van een meteoriet. Bij volle maan blijkt deze meteoriet duistere krachten los te laten en de kinderen besluiten vervolgens het gevecht met het kwaad aan te gaan. Het is een verhaal met een scheutje horror, maar vooral veel spanning en humor. Een deel van dit ‘gevecht met het kwaad’ werd maandag in Driebergen opgenomen. In het bos was een houten huisje verbluffend fraai omgebouwd tot het kleurrijke onderkomen van de Hondenman, één van de karakters in de film die door de kinderen aanvankelijk voor een weerwolf wordt aangezien.

De vijf jonge hoofdrolspelers, die tijdens de lunch gezellig naast deze angstaanjagende Hondenman cola zaten te drinken, hadden ook de aandacht van het jeugdblad Taptoe getrokken. Twee journalisten van dit jeugdblad kwamen eveneens een kijkje op de set nemen om de filmsterren in spé te portretteren. De kinderen stonden ingeschreven bij een castingbureau en werden na een strenge selectie uit zo’n zeventig kandidaten gekozen.

Overigens geldt een strenge selectie ook voor de filmstudenten zelf. Jaarlijks melden zich honderden studenten aan bij de filmacademie waarvan slechts een zeer klein deel wordt toegelaten. Voor de opleiding tot regisseur bijvoorbeeld zijn er doorgaans zo’n tweehonderd gegadigden, en slechts zes dringen uiteindelijk door tot de begeerde academie. Ook voor andere opleidingen bij de filmacademie zoals producent, belichter, geluidsontwerper of editor, zijn er meestal honderden aanmeldingen waarvan slechts enkele tientallen gehonoreerd worden. Uit het aanstekelijke enthousiasme en de grote gedrevenheid van de crew bleek maandag dat de filmstudenten zich in ieder geval zeer uitverkoren voelen.

Als de draaiperiode van de film erop zit moet nog een aantal maanden worden gewerkt aan de montage, de geluidseffecten, de visuele effecten en de muziek. De film moet klaar zijn voor het eindexamenfestival in juni volgend jaar, wordt dan naar diverse (internationale) festivals ingezonden en zal vervolgens door de NCRV op televisie vertoond worden.

weerwolf jan doenseJan Doense als de weerwolf

15 Comments

 1. Goooo Olgaaaa!

  Errug cool, zeker omdat het ook min of meer bekende bossen zijn… als dat Taptoe artikel uit is, post het!

 2. Ik ben dol op spannende jeugdseries.
  Ik ben dan ook heel erg benieuwd.

 3. Superstoer om dit zo te lezen!
  Ben benieuwd naar het resultaat, hopelijk onthoud ik dat ik NCRV moet kijken volgend jaar. 😉

  ~Brenda~

 4. Oh, dat klinkt leuk! Die wil ik vast wel op de TV zien!

 5. Cool!

 6. Gaaf zeg!

 7. Gotta love Jan Doense.

 8. Jou wil ik wel op LJ! Ik ben eerstejaars PDG en voegde zojuist even de NFTA toe bij scholen op lj (ja, dat kan tegenwoordig?) en kwam dus bij jou uit! Volle maan klinkt goed!

  • Leuk! Schoolgenoten zijn immer van harte welkom!

 9. Stoer! Ik kijk al reikhalzend uit naar dit soort projecten. Ik moet geloof ik mijn hoofd ook eens in jouw kringen steken en zien wat er voor gaafs daar allemaal rondgaat.

 10. En hoe vond jij het?

  • ps. de sfeer zit er duidelijk goed in! betreft foto’s en woordenverslag 🙂

  • Ik heb geen idee, want ik heb nog helemaal geen tijd gehad om te gaan kijken! Maar ik ben wel erg benieuwd, dus ik ga bij de montage wel stiekem even naar binnen gluren 😉

 11. DAMN!

  Dat is dope.

  Ofzo.

 12. looking good !!