Het laatste stukje Filmacademie

Posted on Jun 29, 2009

Het was donderdagavond en ik zat op de wc, met alle symptomen van de netwerktyfus. Plakkerige visitekaartjes in mijn binnenzak, jammerende voetzolen in parmantige netwerkschoenen en kloppende spierpijn in alle sociale neuronen van mijn hoofd.

Eén week, waarin ik afwisselend de hemel in werd geprezen en in kleine stukjes aangeveegd.

Waarin ik lachend een wijngaard aan rosé wegspoelde, huilde om domme mensen en af en toe ontstak in een tirade tegen alles en iedereen (maar elitaire kunst in het bijzonder).

De week waarin ik tenslotte ook mijn grootste angst van het jaar onder ogen moest zien: D-Day. Diploma Dag. Op dat gruwelijk grote toneel in m’n eentje. Als de zaal niet zo luidruchtig de hitte had weg zitten puffen, had iedereen mijn tanden kunnen horen klapperen.

.:.

En ik probeerde het op een rijtje te zetten naderhand. Op die wc, weer doordrenkt van zweet en rosé en borrelgekwetter. Schrijver dus. Officieel en ook nog cum laude (voor zover dat iets zegt op een kunstacademie). Een schrijver met connecties, een inkomen en meer projecten in de planning dan ooit tevoren. Hoe lang had ik wel niet voor die droom gevochten?

.:.

En toch wilden al die grote dingen maar niet tot me doordringen. “Het wc-papier,” dacht ik. “Wat is er toch gebeurd met het wc-papier?” Vier jaar lang had ik het meest schandalig goedkope bordkarton van de rol getrokken en nu lag er driedubbellaags toiletzijde in mijn hand.

Verwonderd hield ik het voor mijn gezicht. Perfecte bloemetjes in aangenaam pastel, precies zoals de belangrijke bipsen van filmend Nederland het schijnbaar graag hebben. Maar ook: het allerlaatste stukje filmacademie evaaah. Tastbaar in mijn hand. Moest ik nou huilen of lachen?

.:.

Lachen denk ik nu. Want het voelt fijn om hier te staan. Met eindelijk weer tijd om mijn familie te zien en met vrienden te picknicken in het park. Met mijn Idtv-baantje om het schrijven te financieren en een hoofd vol ideeën.

Maar dat komt later wel. Eerst vakantie met mijn lief, boeken, vikingen en slaap. Heel, heel, héél veel slaap.

17 Comments

 1. gefeliciteerd!! Heel veel plezier op vakantie en met ontspannen. You are done 🙂 Klaar voor de grotemensenwereld?

  • Stiekem voel ik me al best wel een beetje grootmens. Zo ontzettend moeilijk is het nou ook weer niet (zeker niet als je zo vier jaar terugkijkt. Als ik dat allemaal kan dan moet het volgende jaar me zeker wel lukken ;))

 2. Gefeliciteerd Olga en doe het rustig aan. Ik zie je misschien nog wel bij Idtv!

  • Ik hoop het ook! Dat zou gezellig zijn!

   • Ja, en ik wil ook wel zo’n visitekaartje van je want wij geeks moeten toch together sticken in de Nederlandse filmwereld…

   • Het enige visitekaartje dat ik nu heb is digitaal (je krijgt verplicht een workshop Linkedinnen en netwerken, kijk er maar vast naar uit ;)) waardoor mijn klasgenoten me aankeken alsof ik een debiel was op de eerste netwerkborrel (“Heb je geen visitekaartje? Neeeeee? Echt niet?” alsof er net terminale vinkentering bij me was geconstateerd :)) Maar ik heb die dingen ook niet gemist verder. De meeste mensen waarmee ik het netwerkding deed kende ik toch al 😀

 3. *pompoms* Goooo Olga!

 4. Van harte gefeliciteerd! Jammer dat ik niet bij je picknick kon zijn, maar ik hoop dat het gezellig was. We spreken vast een andere keer nog wel af om het te vieren.

  • Uiteraard. Dusdanig verzuim kunnen we niet zomaar over ons kant laten gaan, meneer R. 😀 Zodra we terug zijn moeten we gelijk maar wat afspreken 🙂

 5. Van harte gefeliciteerd!
  Kan ik alvast een handtekening krijgen?
  Die is over een paar jaar vast een boel geld waard ^_^

 6. Yay wat gaaf! Gefeliciteerd meid!

 7. Gefeliciteerd! Helaas konden ook wij niet bij de picknick zijn(of de pilot, for the same reason) door een aantal verhuis-perikelen, maargoed, hopelijk wonen we met een week in Utrecht en kunnen we je na de vakantie een keer feliciteren.
  Heel veel plezier met jullie vakantie!

 8. Gefeliciteerd.

 9. Als je ooit beroemd bent (en ik denk dat dat niet zo heel erg lang gaat duren) dan zal ik tegen mensen zeggen dat ik je ontmoet heb, meerdere malen zelfs.

  En ik zal tegen mijn kleinkinderen zeggen dat we, die enkele keren dat we elkaar in real life ontmoeten, weinig tegen elkaar te zeggen hadden, maar dat we het online heel aardig konden vinden met elkaar.
  Niet dat mijn kleinkinderen dat zullen geloven, want ze kennen die “interessante” verhalen van opa natuurlijk wel.

  • Eh… het is maar een diploma hoor ;D

 10. Heel veel plezier op je vakantie. Dat je maar lekker weer mag hebben en veel rust. 🙂

  ~Brenda~

 11. Nogmaals gefeliciteerd. Rust maar lekker uit, je hebt het verdiend!

  Enneh, pas maar op voor die vikingen. Ze zijn hardstikke gezellig, je wilt nooit meer weg 🙂