Fast, Furious & Feminisme

Posted on Sep 20, 2013

Nog een klein weekje en de Kalverkoorts barst weer los in Utrecht, dus hoog tijd voor een kleine prijsuitreiking op dit blog. Want ook dit jaar reik ik hem met veel genoegen uit: de Aletta Jacobsprijs voor Meest Feministische Film van het Jaar (de Aletta Jacobsprijs voor Meest Feministische Huishoudproduct ging wederom naar Etos Ontharingscrème. Eenmalig gebruik is genoeg om niet enkel de haren van uw been te laten glibberen, maar ook de voeten van uw man van de badkamervloer, zo duivels goed is dat spul).

En wat was het spannend! Pacific Rim kwam heel ver door eindelijk tienerzwangerschap onder buitenaardse reuzenreptielinnen aan de kaak te stellen. Star Trek: Into Lensflare liet zien dat een PhD in natuurkunde prima te combineren valt met een bijbaan als lingeriemodel.

Maar, dames en heren, de winnaar van dit jaar ging nog een stapje verder dan dat. Wat zeg ik? Gierde kneiterhard over oude stereotypen heen. Reduceerde de Derde Feministische Golf tot een stipje in de achteruitkijkspiegel. En werd daarmee niet alleen een pamflet voor de Boe-ha Vrijgevochten Vrouw, maar ook een boegbeeld voor de genderbender cinema 2013.

.:.

Ik heb het, dames en heren, uiteraard over Fast & Furious 6, of officieel: Furious 6. De nieuwste aanwinst in de reeks over het leven van Dominic Toretto (Vin Diesel), een autoracecrimineel op kamerdeurbreedte.

Wat onderscheidt F6 van andere blockbusters in het genre? Want actiefilms met actiechicks? Dat trucje kennen we. De ruige tomboy in een of andere vorm van catsuit, met een of andere vorm van dodelijk wapen (ridicule cupomvang meegerekend) en de verplichte geromantiseerde douchescène, want de gemiddelde typende Hollywoodnerd heeft geen benul van het bestaan van Etos Ontharingscrème.

Zo niet Furious 6 waarin, toegegeven, de vrouwen óók aan een mannelijke fantasie ontsproten zijn. Maar wel de fantasie van een man die ik graag zou willen ontmoeten.

Dus bij dezen, mijn top 3 favoriete scènes uit Furious 6. Om u te laten zien waarom Opzij-lezeressen en moderne powervrouwen deze film absoluut niet aan zich voorbij mogen laten gaan.

.

Mamabeer

U kent de situatie: held W maakt zich klaar voor een actiescène waar we allemaal naar uitkijken. Hij is uitgenodigd op Extreem Coole Locatie X. Uitgedaagd voor een gevecht door Extreem Coole Schurk Y. Al maanden aan het trainen voor uitdaging Z. En vandaag is de dag. Hij slaat zijn uitrusting over de schouder. Kijkt nog eenmaal getergd edoch vol wilskracht in de camera…

En wordt dan geroepen vanuit de keuken. Het cinematografische equivalent van Mordor, want iedere filmkenner weet wie er in de keuken woont.

De Echtgenoot van de Held.

Met, als hij echt pech heeft, ook nog een of andere vorm van nageslacht. Dat nageslacht is ofwel grootgeoogd en bijkans vaderloos óf een bokkige tiener die zich in anderhalve dialoogzin onuitstaanbaar irritant weet te maken. Hoe dan ook, de boodschap is hetzelfde: weet de held wel wat hij riskeert door deze Brugman Keuken de rug toe te keren? Wat hij op het spel zet? Dat hij ook eens aan zijn gezin moet denken? Zelfs kwaliteitsseries als Breaking Bad en Homeland glibberen in hun eerste seizoen op deze scènes onderuit, want je voelt dat het een verplicht nummer is. En dat noch de Held, noch het publiek, op deze echtelijke pingpong zit te wachten.

Insert Furious 6. Waar Brian O’Connor, Toretto’s partner in crime, net vader is geworden. En eigenaar van een aardig stukje landgoed met voordelige hypotheek. Hij is er klaar mee, dat levensgevaarlijke gestunt op de weg. Vanaf nu is hij een brave huisvader.

Tot Toretto hem komt halen, voor een allerlaatste klus. Net terwijl Brian op – godbetert – een picknickkleed zit met zijn hele uitgestalde Vinexgeluk. Daar kan niet anders dan geharrewar van komen. En inderdaad, Toretto heeft zijn voorstel nog niet gedaan of Brians vrouw mengt zich in het gesprek.

furious6mia

Om het voor Toretto op te nemen. Brian moet niet bokken. Natuurlijk heeft hij een gezin. Maar hij heeft ook familie. En familie laat je niet in de steek. Hup, gaan met die banaan. Zij past ondertussen wel op het huis.

Eet dat, Brugmankeukenheks. Mia is one bad ass mamabeer.

.

Ringkoningin

Ook in de actiescènes staan de vrouwen hun mannetje. Als coureur doet Letty, Toretto’s gehersenspoelde ex-lover (even het plot negeren verder), niet onder voor haar geliefde. En Gisele haalt bijna in haar eentje een Russisch vrachtvliegtuig naar beneden (idem hier).

Maar de koningin van de ring is Riley (Gina Carano), die op hoog tempo haar mannelijke tegenstrevers tegen de grond Aletta Jacobst, terwijl de heren van haar team ondertussen praten over het huwelijk, de waarde van liefde en of vrouwen nog te paaien zijn met sieraden (ik maak geen grapje).

Dat diezelfde heren vervolgens in een metro in elkaar worden geslagen, terwijl Riley zegeviert met drie flying kicks en wat soepel grondwerk, onderstreept de boodschap van Furious 6: als je écht iets opgelost wil hebben, dan zet je vrouwen in. Voor babyolie, chocola en praten over samenwonen, moet je bij de mannen zijn.

fur2

furious6mannen

(Let overigens ook op afwezigheid van catsuits en cartooncupmaten. De vrouwen in Furious 6 dragen gewoon overalls, sportbh’s en shirts met motorolie. Ze zweten. Ze zijn gespierd. Ze doen geen pruillipjes of douchescènes of oeps, boog ik werkelijk in deze stoute camerahoek over de motorkap? Deze vrouwen zijn hier om hun werk te doen, klaar. Dit overigens in tegenstelling tot de blootgebilde pitspoezen, waarvan enkel de benen en schaapachtige blikken in beeld komen, maar waar niemand verder aandacht aan besteed).

.

Prijspartner

En dan zijn er nog de onvermijdelijke werkvloerromances. Want hoe kick-ass en ambitieus ze ook zijn, toch doet zoveel mannelijke zachtaardigheid hier en daar een Furious-vrouwenhartje smelten. Als Shaw eindelijk aan Gisele durft te vragen of ze wil samenwonen, stemt ze toe. En ook Brian wordt herenigd met mamabeer Mia. Alleen Toretto ondergaat een pijnlijk moment. Want zijn ex Letty blijkt iets minder dood dan hij haar gewaand had. En dat terwijl hij in de tussentijd een beetje heeft liggen kroelen met politieagente Elena.

‘Ai,’ zegt één van Toretto’s teamgenoten, als Letty net bij Toretto op schoot is gekropen, terwijl Elena het tuinpad oploopt. ‘Dit wordt pijnlijk.’

Want Elena weet niet dat Letty nog leeft. Letty weet niet dat Elena bestaat. En de relationele Hollywoodtraditie dicteert: twee vrouwen die een en dezelfde man willen, dat wordt knokken. Zeker omdat Letty en Elena zich ook nog eens aan weerszijden van de wet bevinden.

Maar wederom streeft Furious 6 onze eigen bekrompen verwachtingen voorbij. ‘He’s an amazing guy,’ zegt Elena.

‘Yeah,’ beaamt Letty. En de vrouwen drinken er gemoedelijk een biertje op.

fur4

Waarna Elena opbiecht dat ze toch meer tijd aan haar carrière moet gaan besteden. Dus een relatie zit er op dit moment niet in. Alleen ‘we kunnen ook delen. Ik bedoel, we hebben het wel over twintig vierkante kilometer borstkas hè?’ had de scène nóg cooler gemaakt, maar goed, ik heb goede hoop dat Fast 7 de strijd aangaat met de vooroordelen over polygamie. En travestie. En het panseksuele, macrobiologischdynamische communeverband. Ik bedoel, als één filmreeks dat kan, dan is het Fast & Furious. Boe-ha!

En nu ga ik de kettingkast van mijn fiets smeren.