Best of… Sportschooltelevisie

Posted on Dec 21, 2009

Van alle maanden is december het heerlijkst voorspelbaar. Ingeluid door het geklaag over voortijdige pepernoten in de supermarkt, gevolgd door Sinterklaasstress, kamervragen over de huidskleur van onze vaderlandse Pieten en de allermooiste straatverlichting van het jaar. Tenslotte sluiten we december graag af met een vrolijke kerstwens voor het voltallige NS-personeel (zodat die mensen ook met een goed gevoel het nieuwe jaar in kunnen) en doe ik persoonlijk altijd graag mee aan de Grote Lichamelijke Eindejaarsinstorting (dit jaar gelukkig beperkt tot helse rugpijn, hoofdpijn en een beetje verdwaalde koorts, waardoor ik die andere traditie-to-be (Orks verjaardag missen) gelukkig voor kon zijn). Dat ik als toegift nog lekker puberaal met mijn anarchieschoenen (jawel, ik heb ze nog steeds) door de sneeuw kan stampen is een mooie toegift op een al bijna-perfecte maand.

.:.

Bijna perfect, ik zeg het met opzet. Want er is nog één ding dat ik mis voor ik 2009 een volwaardig jaar kan noemen: Lijstjes.

Want december is de Lijstjesmaand. Verlanglijstjes. Goede Voornemen Lijstjes. Wie mag er op mijn Oud & Nieuw feestje komen-Lijstjes. Beste van-lijstjes. Aftellen tot-lijstjes. De bijna dwangmatige categoriseringsdrang die de mensheid zo vaak typeert, is het beste zichtbaar in de laatste maand van het jaar. Heerlijk in hokjes en een vrolijk nieuwjaar (of “fonkelende feestdagen” zoals de al eerder geprezen NS haar wederzijdse kerstwens dit jaar krampachtig probeerde te laten allitereren).

.:.

Maar goed, aan die lijstjes doe ik graag mee. Er is alleen wel een probleem, want Verlangens heb ik niet, mijn Goede Voornemen is altijd hetzelfde (beter leren ontspannen) en Aftellen gaat niet, als je net als ik datumsgewijs zo gestoord bent als een sneeuwklokje in augustus (ik weet niet hoe het komt, maar ik betrap mezelf regelmatig op het invullen van “2008” als het 2009 is en stond laatst nog hardnekkig te beweren dat ik 19 was, wat in één enkele oogopslag al een vrij kansloos leugen blijkt).

Dus blijft er een Best Of lijstje over. En waarover? Het antwoord diende zich vanzelf aan in de sportschool vanochtend, waar ik mijn rugpijn bestreed door er algehele lichamelijke spierpijn overheen te plakken.

Sportschooltelevisie.

.:.

Jawel. Want dat is me een belevenis. Neonkleuren en epileptische popcultuur om het gekrijs van je spieren te overstemmen. En de diepgang. Serieus. De sceptici die beweren dat MTV en TMF niet dieper gaan dan de gemiddelde vaderlandse sneeuwval hebben geen goede blik geworpen op dit machtige mooie popjaar. 2009. Ik zeg*: het ene muzikale hoogtepunt na het andere.

Zo was er Kanye West die een protestlied schreef tegen IKEA, die in zijn spiksplinternieuwe interieur stiekem een neon-verlichte Zulu-stam bleek te hebben verstopt (zie die prachtige vermoeidheid die Kanye acteert nadat hij voor de derde achtereenvolgende week wulpse medicijnvrouwen uit zijn Knütterknürftkastjes heeft moeten vegen).

En het fenomeen Katy Perry, die in 2008 haar lippenstift nog aan haar beste vriendin afveegde, maar in 2009 vooral intiem werd met sluipreclame en daarmee het leukste zoekplaatje van het jaar maakte.

Dan was er nog het hartverscheurende lied waarmee de Pussycat Dolls ons onze puberteit lieten herleven (en vooral de pijn die je als meisje voelt bij achterstallige borstgroei, grandioos verwoordt in slechts één simpele regel tekst: “I wanna have boobies”, hoe krijg je het voor elkaar). Gelukkig laten deze inspirerende rolmodellen vervolgens zien wat voor moois je wel allemaal niet kunt doen met een eenmaal volgroeide borstpartij bij verkeersopstoppingen en/of wegwerkzaamheden. Fantastisch dames, wat een inzet.

Daarnaast maakte Shakira een come-back met een muzikale hoogvlieger die op meerdere vlakken een sociale aanklacht kan worden genoemd. Zowel lesbiennes (“she wolf in the closet” aha, knipoog knipoog) als onderdrukte Poolse kooidanseressen als vrouwen met overmatige lichaamsbeharing (“she wolf in the closet” aha, knipoog knipoog) hebben dankzij Shakira nu eindelijk hun Sprechhund gevonden.

.:.

Maar de grootste verrassing van dit jaar was natuurlijk Lady Gaga, die, nu ze een levenslang contract met de Pipoos heeft binnengesleept, graag in haar clips laat zien dat bloemcorsages maken alles behalve een achterhaalde hobby is, mozaïeken misschien wel hét pixelhobbieën van 2010 gaat worden en dat echt iedereen met een beetje inzet een leuke fruitmand kan maken voor op z’n hoofd (ja lach maar, als Lady Gaga het zegt, is fruitmand-voor-op-je-hoofd-maken ineens de nationale handwerkhobby van 2010 hoor). Laten we daarnaast ook niet vergeten dat dit multitalent tenslotte op hoog tempo guitige rijmelarijtjes en synoniemen uitwringt waar het creatieve team van de NS bij verbleekt (misschien ook wel omdat die mensen een graad hebben in treinen en Hare Hitsige Hoogheid in alles wat er vroeger op SBS 6 gebeurde na 12 uur, maar dat terzijde).

.:.

Maar dit is geen lijstje over popmuziek. Dit is een ander lijstje.

Tenminste, onderhand is deze pagina al weer behoorlijk vol. En begint mijn ontspanningsmeter enigzins in het rood uit te slaan. Dus weet u, beste lezers? Dat mystery lijstje houdt u nog van mij tegoed. Eén dezer dagen. En dan ga ik nog even puberaal anarchietekens stampen in de sneeuw. En de toekomstige Dorestad-producent paaien met eten. En een zelfgeknutselde frui-frui-fruitmand maken.

* de uitdrukking van 2009, op de valreep heb ik hem nog snel weten vast te leggen!

8 Comments

 1. Soms denk ik dat ik naar een sportschool zou moeten, maar deze post is een extra reden om het niet te doen. :-p
  Hier wordt ik dus nooit aan blootgesteld. Gelukkig.

  Mijn decemberlijstjes tot nu toe: verlanglijstje Sinterklaas, verlanglijkstje Kerst, wie geef/stuur ik een kerstkaart, wat wil ik in mijn vrije dagen allemaal maken (naaiprojecten) en boodschappenlijstjes.

  ~Brenda~

 2. Ha! Dit is de lolligste kijk op pop ooit.

 3. Goden… Ik wist niet dat er zoveel troep uitgebracht werd, gelukkig ben ik er allemaal fan van, op de een of andere manier kan ik de foutheid en simpelheid van dit soort muziek gewoon niet negeren. btw. als ik nou ook meer latex/spandex aantrek, zou ik dan ook ‘boobies’ krijgen? Ik bedoel.. zij zijn even dun (of dunner?!) dan ik en zij hebben ze ook… ik weet het zeker, het is de kleding!

  Verlanglijstje:
  – Spandex kleding
  – Latex kleding

  • pps. is Shakira nou trots op haar ribben? Ik snap het niet meer..

   • Al sla je me dood. Ik heb ondertussen Shakira zien kroelen door motorolie, met zeeleeuwen, Japanse slagwerkbands en paprika en heb er nooit een hol van begrepen. Ik vind het wel sexy hoor, dat gespartel op random keukentafels, maar tekstueel denk ik dat ze gewoon de eerste de beste zelfstandige naamwoorden grijpt die net niet hard genoeg konden lopen.

 4. En van hier af aan vind ik dat “alternative” moet worden omgedoopt naar “maatstaf” 🙂

 5. Wederom hilarisch Olga, ik heb hartelijk gelachen om je stuk. Ikzelf heb een grondige hekel aan Lady Plakplak, kan dat verschrikkelijke poker lied niet meer horen! Ook omdat er een po te weinig zit in het refrein. Ir-ri-tant!

  • Is dat zo? Dat was me nog niet eens opgevallen (terwijl ik wel altijd zo precies let op achtergronddansers die uit de maat dansen, gapen of net mis stappen, sommige clips hangen echt van non-talent aan elkaar :D)