Over Olga

verdronkenlandIk was een knie hoog en veel te jong om te leren schrijven, aldus mijn ouders. Dus leerde ik mezelf schrijven, op de achterbank van de auto. Daarmee was mijn eerste literaire werk Verkeersborden en straatnamen een feit. In de jaren die volgden specialiseerde ik me verder in het genre van het plagiaat. Ik publiceerde creatieve werken als Joris het Vispaard (1989), Het oneindige verhaal: het geheimzinnige eiland (1993), The Phantom of the Van der Huchtschool (1994) en een losse bewerking van Schindler’s List (1995) waarbij de meester van groep 7 ingreep.

De critici konden me niet tegenhouden. Ik wiedde een zomer lang voortuinen, kocht mijn eerste camera en stortte me vol enthousiasme in de glitter en glamour van de Soester filmwereld. Daarbij toonde ik mijn kunde in uiteenlopende genres en disciplines. Ik schreef, regisseerde, monteerde, acteerde, caterde en ontwrichtte de vakantieplannen van mijn ouders voor de oorlogsfilm Het Meisje met het Rode Haar (1998), de horrorfilm Enna Rock (1999) en de thriller De Vlindervanger (2000), die door de verstrooidheid van het schoolhoofd de annalen inging als De Vliegenvanger.

Na de middelbare school en meer studies dan goed was voor mijn moeders gesteldheid deed ik aanmelding voor de Filmacademie in Amsterdam. Als provinciemeisje wist ik niets van de grote stad, haar artistieke-intellectuele bevolking of wie de mensen waren die zich met enkel hun voornaam aan me voorstelde op netwerkborrels. Ik hield me op naïviteit en enthousiasme staande en op de tegeltjeswijsheid van één van mijn schrijfdocenten: “je mag vandaag huilen om de kritiek die je krijgt, maar morgenochtend ga je gewoon weer achter je toetsenbord zitten”. Inmiddels begrijp ik waarom.

Inmiddels ben ik voor de liefde en mijn gemoedsrust weer terug in Soest, het dorp waar mijn carrière ooit begon. Scenarioschrijven is nog steeds mijn voornaamste bezigheid, maar naast films schrijf ik ook games en boeken (mijn debuut Het Verdronken Land ging er in 2014 nog vandoor met de felbegeerde en dubieuze eer van Beste Afgewezen Manuscript van dat jaar), geef ik les op verschillende academies en scholen en organiseer ik LARP-evenementen in binnen- en buitenland.

Tenslotte help ik mede-creatievelingen graag op weg, dus mocht je op zoek zijn naar een schrijver voor tips, samenwerkingen of als huisvriend, aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik doe mijn best om terug te schrijven.

.:.:.

Schrijvers – Roald Dahl, Mervyn Peake, Kelly Link, Walter Moers, Mary Roach, Helga Ruebsamen, John Irving, Neil Gaiman, Louis Theroux en Nederlandse mythologie, geschiedenis & volksverhalen.

Films & series – Carnivale, Adam’s Apples, Pan’s Labyrinth, Iedereen Beroemd, Little Miss Sunshine, Donnie Darko, American Beauty, Blackadder, the Wire, Deadwood, The Big Lebowski, Twin Peaks, Children of Men, Moulin Rouge, the Prestige, Eternal Sunset of the Spotless Mind, 28 days later, The Shining, Adaptation, Lost in Translation, Big Fish, Seven, Sherlock en heel veel meer.

Laatste nieuws

Contact

Digitale post is van harte welkom op:

Schrijf een brief

Of maak gebruik van het onderstaande formulier:

[contact-form to=’olgaponjee@gmail.com’ subject=’Bericht van website’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Bericht’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]